Miód naturalne lekarstwo przy przeziębieniu: początek jesieni otwiera sezon na przeziębienie i grypę, który będzie trwał praktycznie do końca zimy. Zdecydowana większość z nas przynajmniej raz w roku łapie różnego typu infekcje, i choć nie zawsze wymagają one podania antybiotyku, to próbujemy zwalczyć je w jak najkrótszym czasie. Naszym sprzymierzeńcem będzie miód, który możemy spożywać na wiele sposobów. 

Dlaczego warto leczyć się miodem?

Miód na przełomie lat był jednym z kluczowych lekarstw, jakimi posługiwała się medycyna naturalna. Po dziś dzień możemy usłyszeć, że zdecydowanie warto leczyć się za pomocą miodu, nawet jeśli dodatkowo stosujemy leki przepisane przez specjalistę. Dlaczego miód jest godny polecenia? Przede wszystkim ze względu na to, że posiada on wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera substancje, takie jak  oksydazę glukozy, apidycynę, inhibinę czy lizozym o działaniu antybiotycznym i antyseptycznym, dzięki czemu zyskał miano naturalnego antybiotyku. Chronią one przed niekorzystnym działaniem drobnoustrojów – przede wszystkim bakterii, lecz również niektórych wirusów. Hamują także ich namnażanie w organizmie, dzięki czemu możemy wyleczyć się w krótszym czasie. Miód działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo czy przeciwbólowo. Pamiętajmy, że nawet lekkie przeziębienie może w krótkim czasie przekształcić się w zapalenie oskrzeli, zapalenie gardła czy tchawicy. Spożywając regularnie miód, ograniczamy ryzyko poważnego zachorowania.

Profilaktycznie czy leczniczo?

Specjaliści są zgodni co do tego, że wiele naturalnych produktów wspierających odporność powinniśmy przyjmować jedynie profilaktycznie, gdyż nie są one w stanie poradzić sobie z pierwszymi objawami przeziębienia. Owszem, ich spożywanie nie szkodzi, jednak nie jest możliwe całkowite wyleczenie się na przykład sokiem z cytryny. Nieco inaczej jest natomiast w przypadku miodu. Ten powinien na stałe znaleźć się w naszej diecie, co oznacza, że należy przyjmować go regularnie, w celach profilaktycznych. Niemniej jednak z powodzeniem możemy sięgnąć po niego również wtedy, gdy zauważymy u siebie pierwsze objawy przeziębienia, na przykład katar, kaszel czy duże zmęczenie. Jest to jeden z niewielu produktów, który działa zarówno profilaktycznie, jak i leczniczo. 

Jakie rodzaje miody wybierać przy przeziębieniu?

Miód naturalne lekarstwo przy przeziębieniu

Miód naturalne lekarstwo przy przeziębieniu

Nie jest całkowicie obojętne, jaki miód wybierzemy dla siebie, walcząc z przeziębieniem. Największą popularnością cieszą się miody lipowe, które zawierają mnóstwo cennych składników, wspomagających walkę z drobnoustrojami. Miód lipowy działa przeciwzapalnie, a także napotnie, przez co zalecany jest w stanach gorączkowych. Jego słodki smak sprawia, że chętnie sięgają po niego nawet dzieci. Innym rodzajem miodu, po który możemy sięgnąć w przeziębieniu, jest miód gryczany. Posiada on silne właściwości antybiotyczne, a jednocześnie wzmacnia nasz organizm. Niemniej jednak wadą tego rodzaju miodu jest jego charakterystyczny, ziołowy smak.

Dobrym wyborem będzie miód z pyłkiem i propolisem, który wzmacnia układ odpornościowy, mobilizując go do walki z drobnoustrojami. Jeśli towarzyszy nam głównie katar czy zapalenie górnych dróg oddechowych, to warto wspomagać się miodem wielokwiatowym. Alternatywnym rozwiązaniem będą też miody z różnego rodzaju dodatkami smakowymi, jednak zadbajmy o to, aby były one przede wszystkim naturalne. Dobrze sprawdzi się na przykład miód z malinami, z czarną porzeczką czy z imbirem oraz czosnkiem. Tego typu produkty wzmacniają odporność, pomagając poradzić sobie z przeziębieniem, a jednocześnie smakują obłędnie.

Miód – wystarczające lekarstwo?

Leczenie przeziębienia miodem to jeden z domowych sposobów walki z infekcjami sezonowymi. Niemniej jednak pojawia się pytanie, czy naturalny antybiotyk rzeczywiście okaże się wystarczający? W przypadku lekkiej infekcji miód może pomóc poradzić sobie z chorobą, a my nie będziemy musieli nawet odwiedzać lekarza. Powinniśmy jednocześnie pamiętać, że jeśli objawy nasilają się bądź utrzymują dłużej, niż 3-4 dni, należy zgłosić się po pomoc. Być może rozwinęło się u nas silne zapalenie, które wymaga włączenia odpowiedniego leczenia. Pamiętajmy, że infekcja infekcji nierówna, zatem miód niektórym pomoże, u innych może działać jedynie jako dodatkowa moc w walce z chorobą.

Poznaj koniecznie:

W jakiej formie przyjmować miód w czasie przeziębienia?

Herbata z łyżeczką miodu i plasterkiem cytryny wydaje się odpowiednim napojem na przeziębienie. Niemniej jednak powinniśmy pamiętać, że miód traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze, zatem owszem, możemy dodawać go do herbaty czy innego płynu, lecz muszą być one przestudzone. Miodu nie podaje więc „na gorąco” – o wiele lepszym rozwiązaniem będzie spożycie go na zimno. Możemy na przykład zrobić sobie kanapki z miodem czy dodać łyżeczkę do musli. Świetną alternatywą okazuje się napój sporządzony z przegotowanej wody, łyżeczki miodu oraz cytryny. Wypijajmy go codziennie, a szybko staniemy na nogi. Wielbiciele miodu mogą też spożywać go łyżeczką, bezpośrednio ze słoiczka. Jednocześnie pamiętajmy, aby nie przyjmować go w bardzo dużych ilościach, gdyż jest kaloryczny.